Hvordan hænger man en lampe op? 10 steps til succesfuld lampeophængning

Trænger dit hjem til en ny lampe? Måske er du flyttet, og den nye bolig har ikke nogle lamper? Så skal du jo ud på jagt efter den perfekte lampe, som passer til dit hjem og din still.

Men den skal ikke blot findes og købes; den skal også hænges op. Men det kan virke uoverskueligt, hvis du aldrig har prøvet det før.

Heldigvis er det meget mere simpelt, end du måske går og tror.

Denne guide er lavet i samarbejde med Andlight, hvor du kan kan finde masser af lækre designer lamper til lave priser.

Skal du have nye lamper hængt op?

Vi lever i et land, hvor halvdelen af året er mørkt meget af dagen; derfor er det helt nødvendigt med lamper til hjemmet. Lyset er med til at holde os vågne, det er godt for vores øjne at kunne se, hvad vi laver, og lyset er også med til at bevare vores mentale helbred.

Derudover er det jo også pænt i hjemmet, og det kan også være et dekorativt element. Kort sagt er lamper nødvendige i hjemmet, og man kan ikke gå længe uden dem.

Derfor kan det være smart at lære, hvordan du selv sætter dem op.

1: Få styr på typen af lampe

Der er lidt forskel på, hvad du har brug for, alt efter hvilken lampe, du har købt. Det at hænge en lampe op, handler meget om forberedelsen, så processen bliver sikker.

En væglampe, der ikke sidder særlig højt op på væggen, kræver mindre sikkerhed end en lampe, der skal helt op at hænge under loftet.

Det er værd at have i baghovedet, så du ikke spilder tid på unødige forberedelser, eller glemmer vigtige sikkerhedsforhold, hvor det er nødvendigt.

2: Gør området sikkert

Som sagt gælder meget om at gøre det område sikkert, hvor lampen skal hænges op. Hvis det er en loftslampe, kan det være en god idé at rydde det nærliggende område for ting, du kan vælte, du kan falde på eller lignede, som kan skabe problemer under processen.

Derudover er det også meget vigtigt, at der ikke er strøm i det lampeudtag, som du vil bruge. Nogle mener, at det er nok med bare at slukke kontakten, men hvis du vil være helt sikker, kan du slukke for strømmen på relæet.

3: Vær sikker på stedet

Derudover skal du være sikker på, hvor du vil have din lampe hængt op. Det er nemt at hænge lampen direkte ud af lampeudtaget, men det er jo også muligt at bruge en længere ledning, så du kan hænge lampen et andet sted, hvor den stadig forbinder til udtaget.

Du kan for eksempel vælge at hænge det over spisebordet eller på væggen over sengen som læselampe.

Det er en god idé at måle og teste, så du er sikker på, at du hænger lampen der, hvor du gerne vil have den.

4: Tænk over ledningen

Hvis lampen hænger direkte ud af lampeudtaget, er der intet problem med ledningen, andet end du selvfølgelig lige skal have styr på, hvor lang den skal være. Men hænger lampen længere væk fra lampeudtaget, skal der gøres noget ved ledningen.

Selvfølgelig kan du bare vælge at lade den hænge og daske, men det kan godt give et lidt sjusket indtryk.

Her kan du for eksempel bruge ledningsclips, der holder ledningen ind til væggen eller loftet, så ledningen kan give strøm til lampen næsten ubemærket.

5: Nå den rette højde

Hvis det er en loftslampe, du skal hænge op, kan det godt kræve lidt hjælp for at nå den højde, du skal være i for at stå behageligt under processen.

Det kan for eksempel kræve en stige, en skammel eller en steppestige. Det gælder om, at du skal stå stabilt, så du kan bære eller have lampeskærmen i nærheden, imens du forbinder ledningerne i lampeudtaget.

Det kan også hjælpe at have en anden hos dig, som eventuelt kan stå og holde lampeskærmen for dig, imens ledningerne forbindes. Det er primært hvis lampeskærmen er lidt tung, at eventuelle problemer kan opstå.

6: Få styr på lampens ledninger

Inden du begynder at sætte lampen op, er der lige en sidste ting, du skal have styr på. Du skal tage et kig på de små ledninger, der er inde i lampens store ledning.

Typisk vil der være en blå ledning og en brun ledning, hvor du kan se deres kobbertråde. Der skal eventuelt klippes eller skæres til, hvis du ikke kan se dem, eller hvis de er for lange eller korte.

Der kan også godt være en gul eller grøn ledning, men langt de fleste af gangene vil du bare stå med en blå og en brun.

7: Tag lampeudtaget af

Nu kan du tage dækslet på lampeudtaget af og tage et kig på det, der befinder sig under det. Her vil du få øje på nogle skruer, nogle huller og en lille bue sat fast med skruer.

Buen er aflastningsbøjlen, hullerne er til ledningerne, og nogle af skruerne skal løses; andre skal ikke. Du vil kunne se, at hullerne er nummererede; der vil stort set altid været en N, M1, M2 eller L, og en fjerde, som hverken er et tal eller et bogstav, men et symbol.

Når du har fået et overblik over hullerne og deres numre, er du klar til at sætte lampen op; husk at sætte dækslet om lampens ledning, da det hele skal pilles fra hinanden igen, hvis du først husker dækslet efter den færdiggjorte ophængning.

8: Brug aflastningsbøjlen

Du kan løsne aflastningsbøjlen ved at løse de skruer, der holder den. Når den er løs nok, kan du tage lampens ledning og vippe aflastningsbøjlen op, så ledningen kan trækkes igennem. Herefter kan du skrue skruerne fast igen, så ledningen sidder stabilt.

På den måde rykker den ikke rundt, imens du sætter de små, farvede ledninger fast inde i lampeudtaget.

9: Sæt ledningerne i det rette sted

Nu skal ledningerne i de rette huller. Den blå ledning hører til i det hul, der hedder N, den brune hører i det hul, der hedder M1, og hvis der er en grøn eller gul ledning, hører den til den ledning, der har symbolet. Løs skruerne for de relevante huller, så ledningernes kobbertråde kan puttes deri.

Sørg for, at ledningerne sidder godt deri, og at ingen kobbertråde stikker ud fra hullerne.

Træk lidt i både de små og de store ledninger for at sikre dig, at de sidder godt fast, så de ikke falder ud, når lampens vægt hænger i dem.

10: Tjek alt igennem, før du tænder strømmen igen

Så simpelt er det; langt det meste af processen er forberedelse. Gå alt igennem igen, inden du tænder for strømmen, så du er sikker på, at alle ledninger sidder, hvor de skal, samt at de sidder der stabilt og fast.

Det er træls at lave fejl, når handler om hjemmets strøm, så det er vigtigt at sørge for, at det hele er, som det skal være.

Din nye lampe er klar til brug!

Nu er din nye lampe klar til at blive tændt! Lyder ophængningen af lampen stadig som en forvirrende opgave, er der heller ingen skam i at ringe til en elektriker for hjælp.

Det vigtigste er, at du til sidst står med en flot lampe, der hænger, hvor den skal.

Menu
Top